Klassiska krogen I

På adressen Kindstugatan 14 i Gamla stan låg tidigare krogen Fimmelstången. Från början hette gatan Korsgatan, men på grund av alla slagsmål på den började den så småningom kallas Kindhästgatan, vilket betyder örfilsgatan. Så småningom förvanskades namnet till Kindstugatan. Ordet fimmelstång betyder för övrigt vagnskalm.
Extra bråkigt i Gamla stan var det på onsdagskvällen den 12 augusti 1674. Sverige förberede sig för krig mot mot Brandenburg och gatorna var fyllda av fulla soldater, både svenska och legoknektar.
 Vid sjutiden på kvällen anländer den 36-årige poeten Lasse Lucidor till källaren Fimmelstången tillsammans med adelsmännen kapten Bengt Bohm och löjtnant Arvid Storm, samt häradshövdingen Samuel Furubom.
 Sällskapet dricker vin och mumma, men inte i någon större mängd. Totalt under kvällen och natten dricker sällskapet åtta stop mumma och ett halvt stop vin. (Ett stop = 1,3 liter.) Istället sitter de mest och pratar. Redan vid niotiden lämnar kapten Bohm sällskapet. De övriga beslutar sig dock för att stanna på krogen över natten, eftersom Lucidor nämner att många blivit överfallna i stan på sista tiden.
 De beställer in mer att dricka, men framåt gryningen börjar löjtnant Storm och Lasse Lucidor att gräla. Lucidor vägrar att besvara Storms skål och de drar sina värjor. Några sekunder senare är Lasse Lucidor döende med två värjstyng genom sin kropp.
 1600-talets störste svenske skald dör och begravs på Maria Magdalena kyrkogård på Söder. Löjtnant Arvid Storm rymde ur fängelset och tog sig till Norge och blev till sist generalmajor. Någon av Lucidors sånger lever fortfarande i vår svenska psalmbok, dock inte den här:

Blir jag av dricka döder
så ber jag alla dricksbröder
att de min avdöde kropp
när under ett vinfat utsträcka
om törsten mig väcker opp
att jag strax densamma må släcka.


Mats AreskougTM

Tillbaka

  

CopyRight, Mats Areskoug
Denna sida är senast uppdaterad: 2019-10-03